Недостатъчният сън може да причини повишаване на телесното тегло

Според мета-анализ (обработка на множество научни публикации, отговарящи на стриктни качествени критерии) на учени от Кралския колеж в Лондон, недостатъчният сън може да накара човек да приеме повече калории (с храната) на следващия ден.

Мета-анализът, публикуван в European Journal of Clinical Nutrition комбинира резултатите от 11 предходни проучвания с общо 172 участници. Той включва проучвания, които съпоставят частично ограничение в продължителността на съня с нормален сън и измерват индивидуалния калориен прием през следващите 24 часа. Установява се, че хората, спящи недостатъчно, консумират средно 385 килокалории повече дневно, което е еквивалентно на 4 и половина филии хляб. Същевременно, не се откриват разлики в енергоразхода, сиреч, допълнително приетите калории са нецелесъобразни.

Изследователите откриват още и че има известна разлика в качеството на храната, приемана от хората с недостатъчен сън – повече мазнини за сметка на протеини, без промяна в консумацията на въглехидрати. Основната причина за затлъстяването е несъответствието между калорийния прием и енергоразхода и това проучване допълва натрупващите се доказателства, че недостатъчният сън може да допринесе за това.

Както заключава един от авторите на проучването: „Нашите резултати определят съня като трети фактор, в допълнение към диетата и спорта, който може да бъде подобрен с цел по-ефективен контрол на теглото“.

H K Al Khatib, S V Harding, J Darzi, G K Pot. The effects of partial sleep deprivation on energy balance: a systematic review and meta-analysis. European Journal of Clinical Nutrition, 2016; DOI: 10.1038/ejcn.2016.201

Recent Posts

Leave a Comment