Рискове за здравето, свързани със Сънната Апнея

By
In apnea

Сънната апнея може да бъде сериозно животозастрашаващо състояние. Последните изследвания в тази област показват, че хъркането и сънната апнея са свързани с много сериозни и тежки заболявания. Нелекувани, тези състояния са рисков фактор за поява на затлъстяване, диабет, хипертония, сърдечен удар, кардио-васкуларна болест и депресия.

Повече от 35% от хората със сънна апнея страдат от високо кръвно налягане, което повишава риска от сърдечно заболяване.
83% от хората, които продължават да страдат от високо кръвно налягане, въпреки приеманите лекарства, също имат сънна апнея.
Лицата, страдащи от сънна апнея са седем пъти по-застрашени от автомобилна катастрофа.

Третирането на сънната апнея може да облекчи тежестта на посочените проблеми, както и да подобри цялостно качеството на живот на човека. Същото лечение е показано за намаляване на кръвното налягане при пациенти с хипертония и за подобряване на глюкозния контрол при диабетици. Успешно третираните пациенти бързо забелязват увеличаване на енергичността през деня.

Затлъстяване
Затлъстяването е една от водещите причини за смърт в световен мащаб и е все по-задълбочаващ се проблем не само при възрастните от богатите нации, но и при възрастни и дори деца в световен мащаб.
Около 40% от хората, страдащи от затрлъстяване имат сънна апнея. На този проблем трябва да се обърне сериозно внимание, тъй като сънната апнея може да направи загубата на килограми много трудна.
Сънливостта, която е резултат от сънната апнея, може да доведе до често преяждане, много продължителен сън и ограничаване на физическите усилия. Някои хора дори ядат единствено, за да останат будни, когато почувстват умората и изтощението. Това може да доведе до ново покачване на теглото, което от своя страна ще задълбочи сънната апнея. Третирането на сънната апнея води до значително увеличаване на енергийния запас и впоследствие до загуба на килограми!

Диабет
Здравословният сън може да бъде също толкова важен, колкото и здравословният начин на живот през деня. Около 70% от хората, страдащи от диабет тип II, страдат и от някаква форма на нарушено дишане по време на сън, което обикновено води до влошаване качеството на съня, недоспиване, дневна сънливост, умора и други сериозни здравословни проблеми.
Ако страдате от диабет ТИП II и често сте изморени, сънливи и не отпочивате качествено през нощта, трябва да се консултирате с Вашия личен лекар.
Различни проучвания показват, че апнеята може да засегне способността на организма да усвоява глюкозата и инсулина.
Сънната апнея и диабетът от ТИП II са свързани и с други сериозни здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и дори удар.
Проучвания показват, че процентът на хора, страдащи от диабет, които едновременно имат и сънна апнея, е между 17 и 48%. Диабетът и сънната апнея споделят някои общи рискови фактори, включително мъжки пол, напреднала възраст и затлъстяване. Те също така проявяват и някои общи симптоми, като затлъстяване, нарушен глюкозен метаболизъм, нощно изпотяване и често ставане, еректилна дисфункция, неспокоен сън и умора.
Докато затлъстяването е фактор, допринасяща за появата на сънна апнея и диабет ТИП II, проучванията доказват, че сънната апнея засяга нивата на глюкоза и инсулин, дори при хора, които не страдат от наднормено тегло. Третирането на сънната апнея може да помогне на пациентите да се справят с глюкозните нива.

Хипертония
Клиничните изследвания показват, че нетретирана, сънната апнея допринася за риск от високо кръвно налягане. Според някои научни изследвания, около 30% от хората с високо кръвно налягане, страдат и от сънна апнея. Този процент се увеличава до 80% при хора, които приемат три и повече лекарства, за да контролират кръвното налягане.
Ако сте хипертоник и страдате от сънна апнея, терапията със CPAP устройство, може да помогне за значителното понижаване на кръвното налягане и впоследствие до подобряване на цялостното „здраве“ на Вашето сърце.
Много хора страдат дълги години от хипертония, без да бъдат диагностицирани и лекувани. Същото се отнася и до сънната апнея. Ето защо е особено важно да следите за поява на тревожни симптоми и периодично да се консултирате с лекуващия си лекар.

Кардио-васкуларна болест (КВБ)
Сърдечно-съдови заболявания е общ термин за редица болестни състояния, включително високо кръвно налягане, аритмия, исхемична болест на сърцето и застойна сърдечна недостатъчност. Тези заболявания се развиват постепенно, което води до животозастрашаващи състояния, като инсулт и инфаркт.
Добре познатите рискови фактори за КВБ включват пушене, диабет, затлъстяване и висок холестерол и др. В последните години сънната апнея се приема като основен фактор, допринасящ за развитието на КВБ.
Добрата новина е, че пациенти с тежка обструктивна сънна апнея, използващи CPAP устройство, намаляват риска от кардио-васкуларни събития!
Кардио-васкуларната система отговаря за снабдяването на тъканите с кислород и хранителни вещества, както и за отстраняването на отпадните вещества, като въглеродния диоксид. За да се случи това, сърцето изпомпва кръвта, съдържаща кислород, хранителни вещества и отпадни продукти, чрез кръвоносните съдове (артерии, вени и капиляри). Кръвното налягане е мярка за силата, упражнена върху кръвоносните съдове и за обема кръв, преминаващ през тях, поради което е добър индикатор за състоянието на сърдечно-съдовата система. Трайната хипертония може да е първият признак на разстройство или заболяване на кръвоносните съдове или на сърцето. Между 35% и 80% от пациентите с хипертония страдат и от сънна апнея.

Депресия
Много клинични проучвания доказват връзката между сънната апнея и депресията. Според някои от тях, хората, страдащи от депресия заболяват пет пъти по-често от сънна апнея и свързани разстройства на съня. Според други, 53% от хората с нетретирана сънна апнея страдат от депресия, а 59% се чувстват неспокойни. Каквато и да е статистиката, силната връзка между сънната апнея и депресията е клинично доказана!
Хората със сънна апнея се чувстват уморени, раздразнителни и летаргични. Налага се да се борят упорито, за да намерят мотивация и желание за движение. Често имат проблеми с концентрацията и паметта, както на работното място, така и в дома. Заспиват на всевъзможни места и в различни ситуации. Често хората със сънна апнея не желаят да излизат, тъй като знаят, че ще заспят, или защото се притесняват от теглото си. Всичко това може да допринесе за поява на чувство за безпокойство и депресия. За съжаление, лекарствата, изписвани за лечение на депресията, могат да задълбочат сънната апнея. Някои от тези лекарства са и миорелаксанти, което увеличава вероятността горните дихателни пътища да се стеснят и в резултат да се достигне до поява на апнея или хипопнея. Някои лекарства могат да притъпят реакциите на организма към понижаването на кислорода и увеличаването на въглеродния диоксид в кръвта, свързани с апнея и хипопнея. Това увеличава времето на случващите се епизоди на апнея и хипопнея и задълбочава сериозно състоянието на пациента. Ефектите от лекарствата, предписвани за депресия, трябва внимателно да бъдат разглеждани от специалиста, наблюдаващ сънната апнея на пациента.
Сънната апнея и депресията са независимо свързани с метаболитния синдром (комбинация от разстройства, повишаващи риска от развитие на диабет) и също с развитието на кардио-васкуларна болест.

Recent Posts

Leave a Comment