Съннаапнея обструктивна симптоми терапия лечение сомнологбг

Рано сутрин е, отваряш очи. Остават няколко минути до звъненето на алармата. Въпреки че си спал цяла вечер, се чувстваш изморен, главата те боли. Все едно не си почивал, а си работил. Гърлото ти е сухо и имаш нужда от няколко чаши вода, за да може да го върнеш към нормалното му състояние. Трябва да се приготвяш за работа, а цялото ти тяло иска да си починеш. Въпреки всичко успяваш да се приготвиш. Тръгваш. На път за работа ти се случва няколко пъти да се унесеш, докато шофираш. За съжаление това не е единственият път, когато се случва това. Случи се миналата седмица на бюрото, пред колегите. Вече не се чувстваш пълноценен и единственото ти желание, когато се прибереш, е да легнеш. Какво се случва с мен? Каква е причината? Не спираш да си задаваш тези въпроси. Дали е от килограмите, които качих така бързо, последните няколко години? Или пък може да е от възрастта? Знаеш само едно: твърдо си решен да намериш решение на този проблем. Защото усещаш, че е здравословен и че нещо не е наред с живота ти.


Сънят е от жизненоважно значение в човешкия живот. Начинът, по който се чувстваш, докато си буден, се определя в голяма част от ефективността на съня. Едно от най-често срещаните нарушения на съня е сънната апнея. Обструктивната сънна апнея е заболяване, характеризиращо се с повтарящи се частични или пълни паузи в дишането по време на сън, завършващи с шумно изхъркване и движение на болния.

Какви са симптомите на ОСА?

 • Прекомерна дневна сънливост или умора;
 • Шумно хъркане по време на сън;
 • Наблюдавани епизоди на спиране на дишането по време на сън;
 • Събуждания с чувство на задавяне и задушаване;
 • Събуждане с чувство на сухота в устата и гърлото;
 • Сутрешно главоболие;
 • Трудна концентрация през деня;
 • Наличие на чести промени в настроението, раздразнителност, депресия;
 • Повишено кръвно налягане;
 • Нощно изпотяване;
 • Понижено либидо.

Симптоми на сънна апнея инфографика за пациента

 

 

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако Вие имате или сте наблюдавали Ваш близък с горепосочените симптоми, трябва да потърсите специализирна помощ:

 • Силно хъркане, което нарушава вашия или съня на околните.
 • Събуждане с чувство на задавяне или задушаване.
 • Паузи в дишането по време на сън.
 • Прекомерна дневна сънливост, която може да предизвика заспиване по време на работа, докато гледате телевизия или докато шофирате.

Много хора считат, че хъркането не е потенциално сериозен признак, но той е един от алармиращите симптоми на ОСА. От друга страна, не всеки, който хърка, страда от ОСА. Обърнете внимание в случаите, когато е налице шумно хъркане, което се прекъсва от периоди на тишина. В случаите на ОСА, хъркането обиновено е най-силно, когато спите по гръб и силата му се понижава, когато се обърнете настрани.

 

 

Какви са причините за развиването на сънна апнея?

ОСА възниква, когато мускулите в задната част на гърлото се отпуснат толкова много, че да затруднят нормалното дишане. Тези мускули поддържат структури като мекoто небце, увулата (мъжеца), тонзилите (сливиците) и езика. Когато мускулите се отпуснат, както се случва по време на сън, дихателните пътища се стесняват или напълно се запушват, докато вдишвате, което може да прекрати дишането за различно дълъг период (от 10 сек до повече от минута). Това води до намаление на нивата на кислород в кръвта и до увеличение на нивото на въглеродния диоксид.

В тези случаи мозъкът усеща това и Ви събужда от сън, което води до възстановяване на отвора на дихателните пътища. Тези пробуждания са обичайно краткотрайни и Вие нямате спомен за тях, но за сметка на това са многобройни и водят до нарушаване на нормалната структура на съня и предизвикват умора и сънливост през деня.

 

Рискови фактори при сънната апнея

Наличието на един или повече от изброените фактори, Ви поставя под повишен риск  да имате ОСА:

  1. Увеличено телесно тегло. Повече от половината пациенти с ОСА са с наднормено тегло или различна степен на затлъстяване. Натрупването на мастна тъкан, особено в областта на горните дихателни пътища, може да доведе до запушването им по време на сън. Трябва да се има предвид, обаче, че в някои случаи и слаби хора могат да страдат от заболяването.
  2. Тесни или стеснени дихателни пътища в резултат на анатомични особености „по наследство“ или при уголемени сливици.
  3. Високо кръвно налягане (хипертония). ОСА е неколкократно по-честа при хора, страдащи от високо кръвно налягане.
  4. Хронично запушване на носа. ОСА се наблюдава два пъти по-често при хора със запушване на носа през нощта, независимо от причината за това.
  5. Тютюнопушене.
  6. Захарен диабет.
  7. Мъжки пол.
  8. Фамилна обремененост.
  9. Астма.

 

Рискови фактори за обструктивна сънна апнея

 

 

Усложнения вследствие на обструктивна сънна апнея

ОСА е сериозен медицински проблем. Някои от нейните усложнения включват:

 • Дневна сънливост и умора. Многократните пробуждания, предизвикани от ОСА правят невъзможен нормалният и възстановителен сън. Хората, страдащи от ОСА много често се оплакват от прекомерна дневна сънливост, умора и раздразнителност. Наблюдават се още трудна до невъзможна концентрация и заспиване по време на работа, докато гледат телевизия или дори когато шофират.
 • Сърдечно-съдови проблеми. Внезапните понижавания на нивата на кислорода в кръвта, каквито се наблюдават многократно през нощта при пациентите с ОСА, водят до увеличаване на кръвното налягане и обременяване на сърдечно-съдовата система, увеличавайки многократно риска от възникване на неблагоприятни инциденти, като инфаркт на миокарда. Колкото по-тежка е ОСА, толкова е по-голям рискът за развитие на исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност. Наличието на ОСА увеличава риска от възникване на нарушения в ритъма (аритмии).
 • Хората, страдащи от ОСА, могат да се оплакват още от проблеми с паметта, сутрешно главоболие, чести промени в настроението или депресия.

 

Рисковете при нелекувана обструктивна сънна апнея - инфографика за пациента

 

Как се поставя диагнозата „обструктивна сънна апнея“?

Ако имате съмнения, че може да страдате от ОСА, обърнете се към специалист по медицина на съня. За да Ви постави диагноза, Вашият лекар ще направи преценка на оплакванията Ви и ще препоръча извършване на подходящо изследване. То обичайно включва проследяване на Вашето дишане и други функции по време на сън. Изследванията за доказване на ОСА включват:

 

 

Полисомнография

По време на това изследване ще Ви бъде поставена специална апаратура, която ще отчита множество функции, сред които сърдечни, белодробни, мозъчни, модел на дишане и кислородни нива в кръвта по време на сън. По време на изследването, при категорични данни за наличие на ОСА, дежурният персонал ще Ви събуди и ще се опита да определи параметрите на лечението с апарат през останалата част от нощта. Това изследване ще помогне на Вашия лекар да диагностицира ОСА и да определи оптималното терапевтично налягане, когато това е необходимо. Благодарение на него могат да се изключат други нарушения на съня, като периодични движения на краката или нарколепсия, които също могат да причинят прекомерна дневна сънливост, но изискват различно лечение.

 

Лечение на сънна апнея

При по-леките форми на ОСА, Вашият лекар може да препоръча промени в начина на живот. Някои от тях включват:

 • Понижение на телесното тегло
 • Редовни физически упражнения
 • Намаляване на консумацията на алкохол, особено в часовете преди сън
 • Прекратяване на тютюнопушенето
 • Употреба на медикаменти при случаи на постоянно запушване на носа
 • Избягване на спане по гръб, спане на страни

В случаите с диагностицирана средно-тежка или тежка форма на ОСА, Вашият лекар ще Ви препоръча други методи за лечение. Те включват:

Терапия с постоянно положително налягане (СРАР апарат)

При тази форма на лечение апаратът взима въздух от стаята и го подава под повишено налягане посредством маркуч и маска, поставена върху носа или носа и устата, докато спите. Положителното налягане спомага за поддържане на горните дихателни пътища отворени. Това ликвидира или силно намалява броя на дихателните нарушения по време на сън и се отразява с понижена дневна сънливост и подобрено качество на живот.

Терапия на сънна апнея със CPAP апарат

 

Орални апликатори. Тези устройства са алтернатива на лечението само при леките форми на ОСА. Те са специално изработени от дентален техник така, че да поддържат горните дихателни пътища отворени. Това се постига чрез издърпване напред на долната челюст, което има за резултат понижаване на хъркането и дихателните паузи. За постигане на успешно лечение, обаче, е необдодимо стриктно и често проследяване.

Често задавани въпроси

 

Трябва ли да спя в болница?

 

Не! Апаратурата, която използваме е мобилна и не се налага престой в болница. Това ще Ви даде възможност да спите в максимално комфортна обстановка и получените данни ще са възможно най-близки до обичайния сън. При някои състояния е възможно лекарят да Ви даде и мобилна камера, която да осъществява видеозапис по време на изследването. Единствено при извършване на един специфичен тест (MSLT) ще се наложи престой в лаборатория между 8-17 часа през деня,. за което ще бъдете подробно информирани от лекаря.

 

Ще мога ли да се храня и да извършвам дейности от ежедневието?

 

Няма ограничения по отношение на храненето, вида и количеството на храната след поставянето на апаратурата. С цел получаване на качествен запис е необходимо да бъдете внимателни до момента на лягане по отношение на устройството и неговата периферия, за да не се откачи електрод. Ще Ви бъде поставен и пулсоксиметър (датчик, който следи пулса и кислородната сатурация) на недоминантната ръка, който не трябва да се мокри. Поради това не е уместно даизвършвате домакинска или друга физическа работа, докато носите устройството.

 

Мога ли да шофирам?

 

Няма обективни пречки за шофиране, особено на по-кратки разстояния. Всеки пак, ако имате притеснения, Ви препоръчваме да ангажирате някой друг в деня на изследването.

 

На сутринта мога ли сам/а да разкача електродите?

 

Освен ако не бъдете инструктирани другояче, свалянето на електродите на сутринта ще е Ваше задължение. Това трябва да стане внимателно, БЕЗ РЯЗАНЕ, БЕЗ КЪСАНЕ и БЕЗ ИЗХВЪРЛЯНЕ на електродите. Най-добре направете това пред огледалото или с помощта на Ваш близък. Ако електродите, прикрепени върху скалпа не се отделят лесно, може да намокрите участъка с вода, след което отстраняването им ще бъде лесно. Моля, отнасяйте се внимателно към предоставената Ви апаратура. Не е необходимо да разчленявате кабелите от основното устройство. Поставете всичко в торбичка и го занесете на лекаря.

 

Какво да правя, ако нещо се разкачи през нощта?

 

Въпреки прикрепянето на електродите по стандартизиран протокол, все пак е възможно някои от тях да паднат по време на изследването, особено ако е налице обилно изпотяване. В този случай не е необходимо да правите нищо. Опитите Ви да прикрепите обратно паднал електрод могат единствено да влошат допълнително сигнала. Единственото изключение е назалната канюла, която поставяте самостоятелно преди лягане. Ако я намерите разместена през нощта, желателно е да я поставите обратно на място.

 

Как трябва да се подготвя преди изследването?

 

В деня на изследването трябва да се изкъпете и измиете косата си преди да дойдете в медицинския център- това ще подобри качеството на сигнала. Мъжете, които не носят постоянна брада, е удачно да бъдат гладко избръснати. Препоръчително за дамите е кожата на лицето да бъде почистена, без грим и декоративна козметика. След поставянето на устройството, няма да имате възможност за обличане/събличане на дрехи през глава. Поради това трябва да сте облечен/а от кръста нагоре с дрехата, с която ще останете да спите (тениска, потник, пижама). Връхната дреха не трябва да се облича/съблича през главата. Ако сте с панталон, той не трябва да е твърде тесен, за да може да вдигнете крачолите до коляното без затруднения.

 

Колко време продължава изследването?

 

Стандартното полисомнографско изследване се провежда в рамките на една нощ. След като се събудите на сутринта, ще свалите устройството по указания начин и в уречен час предобед ще имате ангажимента да го занесете на лекаря. В по-редките случаи, когато се налагат допълнителни изследвания, ще бъдете информирани от лекаря.

 

Кога ще разбера резултатите?

 

Предварителни резултати и дискусия върху проведеното изследване и последващите стъпки ще получите на сутринта при връщане на диагностичното устройство. Окончателни резултати може да получите в рамките на 7-10 дни след провеждане на изследването, лично, по куриер или по e-mail.

 

 

 

ДОЦ. Д-Р К. ТЕРЗИЙСКИ, Д.М.

ДОЦ. Д-Р К. ТЕРЗИЙСКИ, Д.М.

Сертифициран сомнолог, Гл. асистент към катедра Патофизиология, специалист патофизиолог

 

 

 

 

Д-Р Т. ГЕОРГИЕВ Асистент към катедра Патофизиология към МУ Пловдив

Д-Р Т. ГЕОРГИЕВ

Асистент към катедра Патофизиология към МУ Пловдив

 

 

 

 

 

Д-Р А. ДРАГАНОВА, Д.М. Сертифициран сомнолог, Асистент към катедра Патофизиология към МУ Пловдив

Д-Р А. ДРАГАНОВА, Д.М.

Сертифициран сомнолог, Асистент към катедра Патофизиология към МУ Пловдив