Постигане на оптимални терапевтични резултати

Какво представлява титрацията на СРАР апарата?

Лечението със СРАР е златен стандарт при наличие на обструктивна сънна апнея. То е първа линия на терапия и при централна сънна апнея и при хронична сърдечна недостатъчност. Терапията със СРАР доказано подобрява състоянието на пациентите с нарушения на дишането по време на сън като не само повлиява оплакванията (хъркане, задушаване по време на сън, сънливост, еректилна дисфункция, липса на концентрация, обилно нощно изпотяване и др.), но и нормализира риска от фатални сърдечно-съдови и мзъчно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване. Постигането на тези ефекти е възможно единствено при правилно определени параметри (налягане) на СРАР.

Автоматичните апарати дават възможност, в определени случаи на пациенти без сериозни сърдечно-съдови, белодробни и неврологични заболявания, титрирането да се осъществи в домашни условия. Този подход задължително се предшества от диагностично полисомнографско изследване.

При извършване на комбинирано полисомнографско изследване, във втората част на нощта се осъществява мануално титриране на налягането. Този подход (когато е приложим) дава възможност за определяне не само на налягането, а и на най-подходящия режим на вентилация при конкретния пациент – СРАР с фиксирано налягане, автоматичен СРАР, BiPAP, СРАР+кислородотерапия и др.

Най-добрият начин да разберете кой е подходящият за Вас вариант е да се консултирате със специалист-сомнолог.